6 listopada w naszej szkole był Dniem „Śniadanie Daje Moc”. W ramach tego projektu uczniowie wszystkich klas I-VI wraz z wychowawcami przygotowali śniadanie zgodnie z 12 zasadami zdrowego żywienia. Przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków wszyscy dokładnie umyli ręce.
Uczniowie poszczególnych klas przygotowywali pyszne i zdrowe sałatki owocowe, warzywne, smakowite kanapki. Nie zabrakło zdrowego nabiału, płatków śniadaniowych, domowych przetworów, wypieków. Uczniowie młodszych klas przynieśli przygotowane z rodzicami sałatki owocowe i warzywne. Drugoklasiści wraz z wychowawczynią samodzielnie wykonali wykwintne kanapki oraz zdrową surówkę z marchewki. W szóstej klasie dominowały zdrowe i pyszne desery zrobione ze zdrowych produktów.
Wszyscy przekonali się, że stosowanie zasad zdrowego żywienia nie jest trudne, a zdrowe produkty są smaczne.
Magdalena Wantuch